július 2015

Egyedi STM kísérleti panel

Az Olimexino STM32 fejlesztőpanel egy egyedi kérésekkel kiegészített, módosított változatát készítettem el. Ennek a projektnek a kapcsán megkaptam az Olimexino panel gyári rajzát, illetve egy vázlatosan lerajzolt instrukciót arról, hogy mivel és hogyan kellene kiegészíteni a gyári kapcsolást, valamint a csatlakozókat milyen típusú aljzatokkal kellene kivitelezni. A kérésben szerepelt még egy bimetál hőérzékelő illesztése is a mikrovezérlőhöz, illetve néhány analóg és digitális jel feszültségszintjét is szükséges volt illeszteni 3,3V és 5V között. Ki kellett alakítani a panelen továbbá egy tápegységet, mely a teljes vezérlőpanelt képes az igényeknek megfelelő tápfeszültséggel ellátni, valamint 32V beérkező feszültségről is biztonságossá teszi a modul használatát.

A kiegészítők listája és a kapott vázlatos rajzok alapján elsőként a panel kapcsolási rajzát készítettem el, majd következett a nyomtatott áramköri kártya tervezése. Ilyen bonyolultságú áramkört alapjáraton már kétoldalas kivitelben kezdtem tervezni.

A tápegységet egy A8498 kapcsolóüzemű szabályozó köré építettem fel, mely 8V DC kimeneti feszültség előállítását végzi. A magasabb bementi feszültségek esetén keletkező nagy mértékű feszültségcsökkentés így nem okoz melegedést. Ebből 1117-es stabilizátorokkal előáll 5 és 3,3V a digitális részegységek ellátására.