október 2015

LED-es másodpercmutató számlapos órához

Kaptam egy olyan tervezési feladatot, hogy készítsek egy már meglévő számlapos órához másodperc kijelzést LED-ek segítségével, mivel a mechanikus óra csak kicsi és nagymutatóval rendelkezik, másodpercmutatóval nem. Még mielőtt valami bonyolult dologra gondolna bárki is, a mechanikus órával nem kellett szinkronban lennie ennek az áramkörnek.

A megvalósításhoz szükség volt 60db nagy fényerejű vörös LED-re, egy valamennyire pontos időalapra, egy számlálóra és sok-sok kimenetre, illetve ettől is több vezetékre. Amit lehetett, azt megoldottam mikrovezérlővel, így az időalapot adó oszcillátor a hozzá szükséges számlálóművel egy mikrokontrollerben lett létrehozva. Mivel rengeteg kimenetre volt szükség és feleslegesnek bizonyult a feladatra egy TQFP100 tokozású PIC32MX, így soros léptetőregiszterekkel csináltam meg a 60db kivezetést.

Ami a mikrokontrollert illeti, így a szoftvert kiegészítve egy megfelelő számú léptetőregisztereket is kezelő rutinnal és a számlálók tartalmának átalakításához szükséges adatkonverterrel elegendőnek bizonyult egy SO8 tokozású PIC12F1822-es kontroller is egy marék 74HC595 8 bites léptetőregiszterrel.

Variáció kiválasztó ROLAND BK 7M hangmodulhoz

Gyors és olcsó segítség egy zenész számára. Kérésnek megfelelően ki kellett alakítanom egy olyan elektronikát, mely egyetlen bemenetre kapcsolt érintkező segítségével több kimenetet tud egymás után be és kikapcsolni érintkezőkkel.

Adott egy ROLAND BK 7M kísérőautomatikás hangmodul, melynek 4 variációját kell kapcsolgatni. A hangmodulon erre 4 gomb lett gyárilag kialakítva. Feltételezem, hogy zenélés közben ezeket elég problematikus nyomogatni, így kaphattam azt a kérést, hogy készítsek olyan elektronikát, melyre egy lábpedált kötve ezek a variációk egyszerűen léptethetőek sorban, egymás után. Feltétele volt, hogy a váltás között kis késleltetés is legyen, tehát ahogy elenged az egyik relé, csak legalább 200ms után húzzon be a másik.

A feladatot egy PIC mikrokontrollerrel oldottam meg. Az áramkörnek külön tápellátásra is szüksége volt. Az egyszerűség és olcsóság kedvéért egy 230VAC-12VDC gyári adaptert is adtam modul mellé, valamint a bemenetet úgy alakítottam ki, hogy a tápegység a gyári csatlakozójával használható legyen. A relék állapotát LED diódák jelzik.

A PIC tápját egy 78L05 állítja be üzemi értékre, a bemenet prell mentesítését szoftverből oldottam meg.