Programozható (vadetető) időzítő modul

Egyedileg épített szóróegység vezérléséhez, illetve akár egy már meglévő etetőben tönkrement vezérlőelektronika kiváltására alkalmas az alább bemutatásra kerülő időzítő modul. Az első példány 2012 januárjában készült egy egyedi megrendelés alapján. A kezdetleges vezérlő az elmúlt évek során több hardveres és szoftveres fejlesztésen esett át, míg végül elérte a jelenlegi állapotot. A fejlesztéseket egyrészt a műszaki paraméterek folyamatos javítása, másrészt a felhasználók visszajelzései, újabb igényei inspirálták. A modul kialakításának köszönhetően a legtöbb már meglévő vadetető szóróegységbe beépíthető, illetve ezen túlmenően más célra is felhasználható, ahol naponta szükséges azonos időpontokban elindítani, működtetni valamit. Ilyenek lehetnek például az automatizálható itatók, etetők, öntözőrendszerek, adagoló szerkezetek.

Működés

Verziótól függően az időzítő naponta három, vagy kilenc különböző, előre programozott időpontban képes a kimenetét beállított ideig bekapcsolva tartani. A vezérlés lényegi része a benne lévő valós idejű óra, melyet a megfelelő pontosság érdekében kvarcrezonátor működtet. Az időzítő működése leginkább egy digitális ébresztőórához hasonlítható azzal a kivétellel, hogy ebben az esetben több bekapcsolási időpont is beállítható egy 24 órás ciklusra.

A vezérlőmodulnak alapvetően kétféle típusa létezik, egy alapmodell és egy bővített verzió. Az alapmodell összesen 3 különböző kapcsolási idő beállítását teszi lehetővé, a bővített verzió pedig maximum 9 időpont beállítására alkalmas.
A kapcsolási időpontokon túl megadható a bekapcsolt időtartam hossza 1-255 másodperc között. Jellemzően 10-20 másodperces bekapcsolt idő már elegendő szokott lenni a megfelelő mennyiségű eleség kiszórásához, de a beállítható tartomány ettől jóval hosszabb szórási időt is lehetővé tesz.

A kiszórási idő teszt jelleggel manuálisan is indítható a beállító menüből, így az éppen beállított időtartam alatt kiszórt mennyiség szemmel könnyen ellenőrizhető.

A modul egyaránt alkalmas 6V-os és 12V-os akkumulátorokról történő üzemeltetésre relatív alacsony fogyasztás mellett. Mivel akkumulátoros üzemre lett kitalálva az áramkör, így az alacsony fogyasztás a kezdetektől fogva fontos szempont volt a tervezésnél. A fejlesztések során kiemelt figyelmet fordítottam az új funkciók bevezetése mellett a kedvező fogyasztási értékek további javítására.

A modul beállítására egy egyszerűen kezelhető menürendszer biztosít lehetőséget, mely paraméterezéséhez az előlapon látható 3 gomb használható. A szórási időpontokon és a szórási időn túl beállítható a motor teljesítménye százalékos formában, 10%-os egységekben. Ez a beállítás hasznos lehet akkor, ha a szóróba épített motor a működtetéshez használt akkumulátorról túl nagy fordulatszámon üzemel. Az érték csökkentésével a fordulatszám szükség szerint csökkenthető. A 100%-os beállítás mellett a motorra teljes egészében rákapcsolásra kerül az akkumulátor feszültsége. A teljesítményszabályozás PWM vezérlőjel segítségével valósul meg.

A motorban esetlegesen kialakult túlárammal, vagy zárlattal szembeni védelméről olvadóbiztosíték gondoskodik. Ezzel megakadályozható az elektronika, illetve a motor meghibásodása abban az esetben, ha a mechanikus szerkezet például megszorulna, ami gátolná a motor forgását. Védelem céljára maximum 8A névleges értékű olvadóbiztosíték alkalmazható. A biztosíték áthidalása hiba esetén semmi esetre sem ajánlott! Abban az esetben, ha a biztosíték tönkremegy, mindig szükséges annak cseréje mellett átnézni a mechanikus szórószerkezetet, esetleg a motort, hiszen a túlzott áramfelvétel oka szinte minden esetben ezen egységek rendellenes működésének a következménye.

A kimenet induktív, vagy rezisztív terhelés kapcsolására lett tervezve. A kimenet bekapcsolásának pillanatában a beépített lágyindítás vezérlésnek köszönhetően impulzusszerűen megjelenő, hirtelen terhelés nem fordulhat elő. A kimenet legtöbb esetben villanymotor, vagy relé működtetésére alkalmas. Amennyiben a kimenet egy relét vezérel, a teljesítménybeállítás a relén keresztül kapcsolt fogyasztóra hatástalan lesz. Ebben az esetben a „P” értéket 100%-ra szükséges beállítani.

A hatékony akkumulátoros üzem további funkciók beépítését tette szükségessé, melyek segítenek információval szolgálni az akkumulátor aktuális állapotáról, valamint hosszú élettartamot biztosítani. A menüben szükséges beállítani az alkalmazott akkumulátor névleges feszültségét. Ez a „Batt” menüpont alatt 6, vagy 12 érték kiválasztásával lehetséges. A modulon található egy alacsony töltöttségi szintre figyelmeztető LED. Ez csak helyes beállítás mellett működik megfelelően. Amennyiben modulon lévő vörös LED világít, az azt jelenti, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje lecsökkent és hamarosan le fog merülni. Ebben az esetben a biztos működés érdekében szükséges az akkumulátort mielőbb kicserélni.

Az akkumulátor pontosan mért feszültségszintje az „Ut” menüpont alatt olvasható le, így nincs szükség a helyszínen külön feszültségmérő műszer használatára ahhoz, hogy az aktuális töltöttségi szint ellenőrizhető legyen.

Kritikusan alacsony töltöttség mellett a vezérlés automatikusan lekapcsolja magát az akkumulátorról, ezzel megelőzve azt, hogy az akkumulátor olyan veszélyes szintre tudjon merülni, ami már a cellák károsodását eredményezné. Aktiválódott mélymerülés elleni védelem eseten a tiltás kizárólag teljes feszültségmentesítéssel oldható fel. Amennyiben lemerült akkumulátor kerül csatlakoztatásra, töltöttség függvényében a modul elindulhat, de fél perc után automatikusan ki fog kapcsolni.

Az áramkör teljes mértékben védett a fordított polaritású bekötéssel szemben.

Akkumulátorcsere esetén az időzítő minden elmentett beállítást megjegyez, továbbá az óra működése 1 perc időtartamig garantált. Amennyiben az akkucsere 1 percen belül megtörténik, az órát sem szükséges újra beállítani.

Egyéb felhasználásról

Mivel a bemutatott eszköz gyakorlatilag egy programozható időkapcsoló, így vadetetőkön kívül olyan más célra is felhasználható, ahol naponta azonos időpontokban kell elindítani, működtetni valamit. A modul alkalmas lehet automatizálható itatók, etetők, öntözőrendszerek, adagoló szerkezetek időzített vezérlésére is.

Az eszköz kizárólag modul formában érhető el, azaz burkolati elemek nélkül kapható a képeken látható kivitelben.

Vadetető vezérlő

Rendelés

Az eszköz jellemzően raktárkészleten tartott, azonnal elérhető termék.

Alapmodell

Beállítható bekapcsolási időpontok száma: 3

Ára 9900Ft.

Rendelési kódja: EI-01403

Nincs raktáron, megrendelés esetén a gyártási idő 1 hét

MEGRENDELÉS

Bővített változat

Beállítható bekapcsolási időpontok száma: 9

Ára 11900Ft.

Rendelési kódja: EI-01404

Nincs raktáron, megrendelés esetén a gyártási idő 1 hét

Garancia mindkét változatra 2 év.

Használati útmutató

Nyomtatott formátumú használati utasítást a készülék mellé kérés esetén biztosítok. A használati útmutató elektronikus formátumban bárki számára elérhető és letölthető. Megrendelés előtt ezt minden esetben javaslom átolvasni, hiszen a használati leírás részletesen tartalmaz minden működéssel kapcsolatos adatot, beállítást.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LETÖLTÉSE (416kB pdf)

SZERELÉSI RAJZ (6kB pdf)

Frissítés, új funkciók

A felhasználói visszajelzések alapján idővel tovább bővülnek az eszköz képességei. Érdemes időközönként visszalátogatni a weboldalra, hiszen ide kerülnek fel az ezekről szóló bejegyzések. Akik korábban vásároltak ilyen modult és szeretnék kihasználni az egyes szoftverfejlesztések során létrejövő új funkciókat, lehetőségük van arra, hogy frissítést kérjenek. Ebben az esetben a megvásárolt modult vissza kell juttatni a címemre, hogy el tudjam végezni az új szoftver feltöltését. Amint ez megtörtént, rövid időn belül visszapostázom a modult. A frissítés díja átutalásos fizetés esetén 2000Ft, utánvételes fizetésnél 3500Ft mely összeg nagyobb része a visszapostázás költségét fedezni. A letölthető használati útmutató új funkció alkalmazása esetén az ehhez kapcsolódó részekkel bővül. A frissítésekről bővebb információ a "Fejlesztéstörténet" cím alatt található lentebb.

Fejlesztéstörténet

Szoftver verzió 3.0 | Kiadás dátuma: 2021.03.05. | Kompatibilis hardververziók 3.2, 3.3

Akkumulátorfeszültség mérés funkcióhoz digitális szűrés hozzáadása a stabilitás növelése céljából.

Szoftver verzió 2.9 | Kiadás dátuma: 2020.10.28. | Kompatibilis hardververziók 3.2, 3.3

Szoftveres hibajavítások.

Szoftver verzió 2.8 | Kiadás dátuma: 2020.06.14. | Kompatibilis hardververziók 3.2, 3.3

Időmérés fenntartása tápellátás átmeneti megszűnése esetén legalább 1 percig. (ez a funkció csak 3.3 verziójú hardveren működik) Szoftveres hibajavítások, optimalizálás.

Szoftver verzió 2.7 | Kiadás dátuma: 2020.02.20. | Kompatibilis hardververziók 3.2

A korábbi, részleges fordított polaritással szembeni védelem most már teljes mértékben védi a modul minden részét. Akkumulátor teljes kimerülése elleni védelem került beépítésre, mely leállítja a modult abban az esetben, ha a feszültségszint az akkumulátorra nézve már veszélyes mértékig lecsökkent. Beállító menü megjelenésével kapcsolatos néhány javítás.

Szoftver verzió 2.6 | Kiadás dátuma: 2016.09.10. | Kompatibilis hardververziók 3.0

A kimenet lágyindítással történő bekapcsolása. Motorteljesítmény 10-100% között beállítható a menüben.

Szoftver verzió 2.5 | Kiadás dátuma: 2015.11.28. | Kompatibilis hardververziók 3.0

Szoftveres átalakítás a v3.0 hardver első kiadásához. Funkcionalitást érintő változtatás nem történt.

Szoftver verzió 2.3 | Kiadás dátuma: 2012.12.05. | Kompatibilis hardververziók 2.1, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6

Önteszt lehetőség a szórási idő beállításánál. A menüponthoz lépve a középső gomb megnyomásával az időzítőt megkerülve elindítható a szórás, mely az idő lejárta után, vagy újabb gombnyomásra leáll. Pro verzió létrehozása 9 kapcsolási időpont beállíthatóságával

Szoftver verzió 2.2 | Kiadás dátuma: 2012.11.12. | Kompatibilis hardververziók 2.1, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6

Továbbfejlesztés energiatakarékosságot elősegítő funkciókkal.

Szoftver verzió 2.1 | Kiadás dátuma: 2012.09.23. | Kompatibilis hardververziók 2.1, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6

Fejlettebb akkumulátor monitorozás és feszültségmérési adat megjelenítése a beállító menüben.

Szoftver verzió 2.0 | Kiadás dátuma: 2012.06.27. | Kompatibilis hardververziók 2.0

Az első széria után létrehozott új változat. Mikrokontroller és LED kijelző típusváltás miatt a teljes szoftver átírásra került. Új funkciók a korábbiakhoz képest nem lettek létrehozva.

Szoftver verzió 1.0 | Kiadás dátuma: 2012.01.28. | Kompatibilis hardververziók 1.0

Első kiadás.

További fotók

Vadetető időzítő

Vadetető időzítő

Vadetető időzítő