Linux karbantartás

A számítógépen futó operációs rendszer, valamint a telepített programok használatuk során folyamatosan igénybe veszik a merevlemezen lévő szabad területet ideiglenesen létrehozott állományok tárolása céljából. Ezek lehetnek eltárolt beállítások, automata mentések, gyorsítótárazott információk, biztonsági mentések, frissítés után egy korábbi verziójú programhoz tartozó, de már elavult állományok és számtalan más célból a merevlemezre írt és otthagyott adatok. Amennyiben egy operációs rendszer napi szinten használatban van, az ilyen adatállományok száma egyre csak növekszik és idővel fogalmunk sem lesz arról, hogy miért igényel egyre nagyobb és nagyobb tárhelyet a rendszerünk, holott 1-2 év használat után már alig telepítünk új alkalmazásokat.

Windows esetében és Linux esetében is egyaránt létezik ez a probléma. Bár a szoftverek készítői igyekeznek a termékük használatából eredő szemetet automatizált módon kordában tartani például úgy, hogy a program bezárásával a használathoz szükséges fájlok automatikusan törlésre kerülnek, vagy egy szoftverfrissítés alkalmával a régi verzióhoz tartozó, már nem használt állományok eltávolításra kerüljenek, de sok esetben tapasztalhatjuk azt, hogy ez nem mindig van így.

Szeretnék néhány tippet adni ahhoz, hogy miként tudunk hatékonyan lomtalanítani operációs rendszerünkön belül úgy, hogy jelentős tárterületet szabadítsunk fel. Én jelen cikk írásakor Ubuntu 14.10LTS kiadást használok. Azért választottam ezt a hosszú támogatási idővel rendelkező verziót, mert a számítógépemet elsősorban használni szeretném, nem örökké telepíteni, buherálni és karbantartani.

Az egyszer feltelepített és beállított programokkal általában már nincs gond, csupán a folyamatos frissítésekről kell gondoskodni. A napi internetezés, levelezés, szerkesztési, tervezési és fejlesztési munka, időszakos frissítések rendszeres telepítése viszont egy stabil és jól működő rendszer esetében is termelnek némi szemetet. Ezen szemét a kukába helyezett fájlokon kívül az egyszerű felhasználó szeme elől viszont sokszor rejtve marad.

1. Ürítsük a kuka tartalmát

Legegyszerűbb módja annak, hogyan szabadítsunk fel némi extra területet a meghajtónkon. Talán meg sem kellene említenem, de talán akadnak olyanok, akiknek ez a lépés is újdonság. Bár a személyes adatainkat, a /home partíción tárolja a rendszer, ezzel a művelettel a gyökérpartícióról optimális esetben nem nyerünk szabad helyet.

2. Temp mappa ürítése

Általában nem jellemző, hogy hatalmas mennyiségű szemét lenne itt, de a mappa tartalmának eltávolításával is szert tehetünk némi felszabaduló területre. A mappa itt található: gyökérpartíció /temp.

3. Csomagtárolóban lévő maradványok eltávolítása

A művelet leghatékonyabban parancssorból végezhető el. Három klasszikus parancs használható erre a feladatra, ha komplett tisztítást szeretnék, akkor mindhárom parancsot bevetjük.

sudo apt-get clean

Ez az utasítás kiüríti a szoftverek telepítése során visszamaradt állományokat a helyi tárolóból. Mindet eltávolít a /var/cache/apt/archives és a /var/cache/apt/archives/partial helyekről, kivéve a védett állományokat. Az APT használata során ez a művelet automatikusan futtatásra kerül, de akik APT nélkül telepítenek időnként jól járhatnak a parancs lefuttatásával.

sudo apt-get autoclean

Ez az utasítás a szoftvertárolóban maradt olyan csomagmaradványokat távolítja el, melyek letöltése valamiért nem fejeződött be és emiatt használhatatlanok.

sudo apt-get autoremove

Ezzel az utasítással olyan csomagok távolíthatóak el, melyek korábban egy csomagfüggőség kielégítése végett kerültek automatikusan telepítésre, de már nincs rájuk szükség. Csak haladóbb felhasználók figyelmébe ajánlom, mivel előfordulhat, hogy olyan dolgot is szeretne leszedni, ami ugyan nincs használatban, de még szükséges lehet.

4. Böngésző által termelt szemét eltávolítása

Fajtától függetlenül elmondható az, hogy valamennyi böngésző az internetezés során meglátogatott oldalakról információkat gyűjt, illetve letöltött fájlok formájában is tárol adatokat. Ezen adatok a számítógépen kerülnek tárolásra. A böngésző bezárásával a RAM-ban gyorsítótárazott információk ugyan eltűnnek, de a merevlemezre mentett állományok megmaradnak. Általában a böngészőprogramok finomhangolásával kordában tartható a felhasznált RAM terület, valamint a HDD-n ilyen célra használt terület nagysága. Ennek kitárgyalása egy külön fejezetet igényelne, így erre most itt nem térek ki, de ezen részletektől eltekintve általánosságban elmondható, hogy a böngésző által használt cache kiürítésével, a böngészési előzmények, elmentett cookie-k törlésével is nyerhetünk valamennyi szabad területet. Nem árt tudni, ha nagyon hely szűkében vagyunk biztosan nem ez a lépés fogja megoldani a problémát, de némi lomtól ezzel is meg lehet szabadulni.

5. Régi kernelek eltávolítása

Na itt már nagyot alkothatunk! Időszakos frissítések gyakori velejárója az Ubuntu alaprendszer frissítés is. Az alaprendszerrel a Linux rendszermag, azaz a kernel kerül frissítésre. Ez az operációs rendszer legfontosabb része és mivel folyamatosan fejlesztik és javítják az újonnan felfedezett hibáit annak érdekében, hogy rendszerünk stabil és biztonságos legyen, minden alkalommal, ha van rá lehetőség, akkor végezzük el a frissítését.
A rendszermag lecserélése során viszont a régi kernel nem kerül eltávolításra, ami azt jelenti, hogy jelenleg egy 3.13.0.xx verziójú kernel lecserélése során 192MB lemezterülettel lesz kevesebb. Nálam közel 3 éve működik zavartalanul a rendszer, mialatt 22 kernelfrissítés történt. Ez a korábbi mérettel számolva összesen durván 4GB-nyi elavult kernelt jelent, amit nyugodt szívvel lehet törölni. Egy dologra kell vigyázni, hogy az épp aktuálisat és az egyel korábbi verziót ne töröljük, de elvileg a Linux nem is engedi ezt meg. Ezeken kívül az összes többi kernelverzió minden beállításával a következő módon távolítható el:
Be kell lépnünk a /boot mappába, majd itt nyitunk egy parancssort. A /boot mappában kilistázzuk az összes telepített kernelt a következő paranccsal:

ls vmlinuz*

Valami ehhez hasonlót fogunk kapni:

vmlinuz-3.13.0-24-generic vmlinuz-3.13.0-45-generic vmlinuz-3.13.0-65-generic
vmlinuz-3.13.0-27-generic vmlinuz-3.13.0-49-generic vmlinuz-3.13.0-66-generic
vmlinuz-3.13.0-32-generic vmlinuz-3.13.0-53-generic vmlinuz-3.13.0-68-generic
vmlinuz-3.13.0-37-generic vmlinuz-3.13.0-55-generic vmlinuz-3.13.0-74-generic
vmlinuz-3.13.0-40-generic vmlinuz-3.13.0-57-generic vmlinuz-3.13.0-76-generic
vmlinuz-3.13.0-43-generic vmlinuz-3.13.0-61-generic
vmlinuz-3.13.0-44-generic vmlinuz-3.13.0-62-generic

Mivel a jelenlegi verzió a 3.13.0-76, így ez nyilván maradni fog, valamint az előtte telepített 3.13.0-74 is. A többi mehet.

sudo apt-get remove --purge linux-image-3.13.0-24-generic linux-image-3.13.0-27-generic linux-image-3.13.0-32-generic linux-image-3.13.0-37-generic linux-image-3.13.0-40-generic linux-image-3.13.0-43-generic linux-image-3.13.0-44-generic linux-image-3.13.0-45-generic linux-image-3.13.0-49-generic linux-image-3.13.0-53-generic linux-image-3.13.0-55-generic linux-image-3.13.0-57-generic linux-image-3.13.0-61-generic linux-image-3.13.0-62-generic linux-image-3.13.0-66-generic linux-image-3.13.0-68-generic

Látszik, hogy a rendszerem frissítése azért nem volt teljesen folyamatos. Van, hogy a frissítéskezelő nem jelez automatikusan. Ilyenkor kézileg lehet frissítéseket keresni, vagy a frissítéskezelő elindításával ez automatikusan megtörténik, majd a talált frissítések aztán azonnal telepíthetőek is lesznek, vagy parancssorból is meg lehet ezt tenni a következő használatával:

sudo apt-get update

6. Naplófájlok ritkítása

Linux rendszerekben a gyökérkönyvtár /var alatt gyűlnek mindenféle naplózási információk, melyek hasznosak akkor, ha valamilyen hiba történik a rendszerben és szeretnénk mondjuk megtudni annak okát. Normál esetben itt ember nem nézelődik, lomtalanítás alkalmával viszont célszerű lehet ide is benézni, leginkább méretesre duzzadt állományok keresése céljából. Semmiképp sem ajánlom a /var kiürítését, bizonyos állományokat egyébként sem lehet innen csak úgy törölni, viszont egy méretesebb log fájl egyrészt szolgálhat potenciális rendszerhibáról információval, illetve eltávolításával szabad helyre tehetünk szert. Naplófájl törlését én csak akkor javaslom, ha biztosan tudjuk, hogy a tartalma már nem releváns.

Nagy fájlok keresése

Nagy fájlok célirányos keresésére kiválóan használható az alaprendszerben elérhető lemezhasználat elemző program. Elindításakor feltérképezi a kiválasztott partíció aktuális helyzetét és személetes kördiagramon megjelenítve azt pillanatok alatt megtalálhatjuk a partíción azon állományokat, melyek mérete kritikus.

DTMF kapcsoló

Fontos megjegyeznem, hogy vannak bizonyos programok, mely a gyökérpartícióra vannak telepítve, de nem a csomagkezelőn keresztül kerültek oda, hanem mondjuk egy telepítő szkript varázsolta be a megadott helyre. Természetesen ilyen cselekmény elkövetéséhez rendszergazdai jogra van szükség, viszont otthon mindenki a saját gépe rendszergazdája még akkor is, ha nem ismeri behatóbban a Linuxot. Ilyen módon feltelepített szoftverek eltávolításához legtöbb esetben rendelkezésre áll uninstall szkript is, amit a telepítőhöz hasonlóan lefuttatva tökéletesen lepucolhatjuk a feltelepített szoftvert, ha már nincs rá szükségünk. Ha nem találunk ilyet és a csomagkezelőben sem látszik az ilyet program, akkor törléssel szabadulhatunk meg tőle, viszont ezt nem árt körültekintően végezni.