február 2020

Monopólus antenna készítése 868MHz-re

A legegyszerűbb és egyben a legegyszerűbb antenna konstrukció. Kialakítása egy darab egyenes rúd, vagy vezeték, mely a földhöz képest merőelegesen áll. Az antenna fontos része a megfelelő méretű földelő felület is, így az egyenesen álló rész mellett ennek a kialakítására is figyelmet kell fordítani. Kíváncsi voltam, hogy mit lehet kihozni egy ilyen nagyon egyszerű felépítésű antennából, így építettem egyet és megmértem a jellemzőit.

Minimális költségráfordítást igényel az elkészítése és a legegyszerűbb anyagokból felépíthető. Mivel a cél leginkább csak az antenna kipróbálása volt, így a műhelyben fellelhető alkatrészekre hagyatkoztam. Ennek a konstrukciónak így, ebben a formában különösebb felhasználási célja nem lesz. Természetesen, kicsit profibb kivitelezés esetén, esetleg valamilyen burkolattal ellátva valószínűleg megállná a helyét, akár kültérre telepítve is.

Kamion raktér riasztó modul

Szállítmányozással foglalkozó cég részére került kifejlesztésre az alább ismertetésre kerülő egység. A modul fő feladata pótkocsik rakterének biztosítása, emellett hőmérséklet monitorozási funkciókat is lehetővé tesz a hozzá kapcsolt fedélzeti számítógép számára.

Azokra a pótkocsikra, melyekre ez az egység beépítésre kerül saját tápellátással rendelkeznek, hogy rendszereik akkor is működőképesek maradjanak, miután lekapcsolták a vontatóról. A tápellátás járműtől függően lehet 12V, vagy 24V. A modulra épített feszültségkonverter ennek megfelelően képes mindkét feszültségről működni.